Visita l'antic Planter de Gerri...

El Planter de Gerri va ser creat amb motiu de la correcció hidrològica forestal del barranc d’Enseu. Després d’una avinguda del torrent que posà en perill les Salines de Gerri, l’any 1906 s’iniciaren els treballs de correcció del barranc consistents en una estabilització del perfil longitudinal en els trams inferiors, i extenses reforestacions a les capçaleres. Les reforestacions d’aquesta conca van finalitzar l’any 1950, però el planter va continuar produint planta per altres reforestacions de la comarca. L’any 1988 l’empresa pública Forestal Catalana passà a gestionar el planter, el qual, a mesura que disminuïen les necessitats de repoblació va reduir progressivament la seva activitat fins que a finals dels anys 90 en va deixar de produir definitivament.
Després de molt temps, l’any 2006, Forestal Catalana, l’Ajuntament de Baix Pallars i l’associació ambientalista del Pallars Sobirà, Lo Pi Negre, inauguren de nou el planter com a Àrea d’interpretació dels Espais Naturals de les Serres Prepirinenques Pallareses amb l’objectiu de recuperar el patrimoni cultural i social, i alhora aconseguir un espai per un bon ús educatiu.
Les serralades Prepirinenques es troben just al sud del Pirineus i estan fortament influïdes pel clima mediterrani i per l’alçada. Algunes de les més representatives són la serra del Boumort, Carreu i la serra de Sant Gervàs. Al Planter de Gerri trobarem representats els principals boscos que viuen en aquestes serres com ara la roureda i les pinedes de pinassa i de pi roi, i d’altres que tot i la seva menor presència són d’especial interès pel seu caràcter relictual, com la fageda, l’avetosa, la freixeneda i la pineda de pi negre.
També podeu gaudir del Jardí de Plantes Útils on es vol donar a conèixer les diferents espècies vegetals que es feien servir tradicionalment en les cases del Pallars. Entre aquestes espècies hi ha plantes hortícoles considerades tradicionals del Pallars, fruit d’una prospecció etnobotànica realitzada durant l’any 2006 en la que es van aconseguir més de 70 tipus diferents de llavors gràcies a la col·laboració de moltes cases de la comarca. D’altra banda també es mostren un grup extens de plantes conegudes com a plantes remeieres, que inclouen espècies utilitzades com a culinàries, medicinals, ornamentals i també tintòries.
El Planter de Gerri també ha volgut deixar constància de la rellevància de la fauna en els ecosistemes pallaresos mitjançant la presentació d’un ambient rupícola ocupat amb la recreació de 5 grans aus: el trencalòs, el voltor negre, el voltor comú, l’aufrany i l’àguila daurada.
Una curta visita us permetrà endinsar-vos, d’una forma planera, en el coneixement de la vegetació del nostre entorn. Animeu-vos a venir i comproveu amb els cinc sentits la màgia del Planter de Gerri!!!
Més informació i reserves al telèfon: 973 662 040 o a l'adreça: plantergerri@gmail.com